Et velholdt gulv er flot, rent og holdbart – Og så kan det blive ved med at holde, i rigtig mange år! Men gulve og trapper er den del af en ejendom der oplever allermest slid. Derfor er det er vigtigt at vedligeholde boligforeningens fælles gulve korrekt, så man undgår udgiften og besværet ved at skulle renovere, eller i værste fald udskifte gulvet.
Hos RengøringsAgenterne siger vi at; Et rent gulv er et velholdt gulv –Det er sandt, men helt så enkelt er det nu alligevel ikke. Hvis boligforeningens gulve og trapper, løbende bliver korrekt vedligeholdt, kan de holde i 100 år eller mere! – Og hemmeligheden til at bevare jeres gulves holdbarhed, findes især i den daglige vedligehold og rengøring.
Det siger sig selv, at der er forskel på rengøringsmidler, men måske er du alligevel ikke klar over, hvor stor en betydning det rent faktisk har, at du vælger den rigtige rengøring til dit gulv. Når ejendommens hovedtrapper, køkkentrapper og gulvet i fællesarealer rengøres, er det nemlig ikke ligegyldigt hvilken sæbe der bliver brugt. Ud over, at tænke på at undgå sundheds- og miljøskadelig kemi, skal du også være opmærksom på at du vælger de rigtige behandlingsmetoder, til de rigtige overflader.
Det kan være en stor mundfuld at finde al den information på egen hånd, så derfor giver vi her et overblik, over de mest almindelige gulvtyper, og hvordan du giver dit gulv et langt liv.
Det almindelige linoleumsgulv har været udbredt i mange år, og er populært pga. sine naturlige, skidtafvisende egenskaber. Linoleum er nemlig et naturmateriale fremstillet af linolie, harpiks, korkmel, træmel og kalkstensmel, og denne unikke sammensætning giver linoleum en række fordele. Blandt andet kan bakterier ikke vokse på et sundt linoleums gulv, hvilket gør det til en særlig hygiejnisk gulvbelægning. Materialet har også støjdæmpende egenskaber og er særdeles holdbart – Når det altså bliver vedligeholdt korrekt.
Desværre er det velkendt problem, at boligejere kommer til at rengøre linoleum forkert, og derved ødelægger materialets naturlige og holdbare egenskaber. Hvis et linoleumsgulv ikke vedligeholdes korrekt, kan det nemlig udtørre og sprække – men inden det går så vidt, har gulvet mistet sin bakterie-afvisende effekt, og det vil man bemærke. Et linoleumsgulv der er udtørret ved forkert rengøring, vil nemlig komme til at lugt surt, fordi der begynder at vokse bakterier på overfladen, og når disse bakterier kommer i kontakt med vand, lugter de.
Dette sker typisk fordi man bruger en sæbe der er stærkt basisk (PH over 9), og derved udtørrer gulvet. Man skal altså være varsom med at bruge for meget, eller for stærk sæbe på sit linoleumsgulv, og man skal for enhver pris undgå: brun sæbe, acetone, klor, salmiak og ethanol. Grundens kan til nød bruges, i særlige situationer, men det skal gøres meget varsomt. Den anden årsag til at linoleum udtørrer, er at det ikke modtager den pleje det har brug for.
Vil du høre mere om svanemærket rengøring? – Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os. Vi sidder klar til at svare på spørgsmål, og til at give dig et uforpligtende tilbud.
Linoleum skal have olie, for at bevare sin naturlige balance, og derfor er det vigtigt at man vasker sit gulv med skiftevis univsalrengøring og plejesæbe der indeholder de naturlige olier som gulvet behøver. Men gulvet skal ikke udelukkende vaskes med plejesæbe, da dette vil overmætte dit linoleum og gøre den fedtet. I stedet anbefaler vi at gulvet vaskes skiftevis i 3 måneder med en mild opløsning af universalrengøring og 3 måneder med plejesæbe for at opnå en sund balance.
Men heller ikke plejesæben er ikke nok i sig selv, og derfor har linoleum godt af at bliver behandlet med linolie, eller Ceradur, en gang om året, for at sikre sin holdbarhed. Dette gøres ved at fordele olie ud på gulvet eller trappen, og lade det sidde i 20-30 min. Så trænger olien ind og mætte overfladen, hvorefter den tørres væk igen.
Hvis du er så uheldig, at dit linoleumsgulv er blevet udtørret, og endda er begyndt at lugte surt, er der dog stadig hjælp at hente – Linoleumsgulvet kan for det meste reddes, ved simpelthen at give den samme oliebehandling, men med kortere intervaller. Vi anbefaler altså at igen at du giver gulvet med olie, men denne gang med maks. 6 måneders mellemrum. – For at komme bakterievæksten og lugten til livs, er det dog smart først at vekselvaske gulvet med sanisal. Sanisal slår bakterierne i overfalden ihjel, og bekæmper derved den dårlige lugt, men sanisal har også en høj PH-værdi, og derfor vekselvasker man, først med sanisal og derefter med universal rengøring for at skåne linoleumen.
Med den rette behandling kan dit linoleumsgulv holde utrolig lang tid, og selvom der er flere ”do’s and don’ts”, så er behandlingen alligevel nem og hurtigt overstået – Men vær opmærksom på, at hvis du lader linoleumen stå ubehandlet hen i flere år, kan det godt blive for sent. Så vil den udtørrede overflade have mistet sine skidtafvisende egenskaber, og gulvet vil fremstå slidt og gammelt.
Trægulve er smukke når de bliver passet ordentligt, men de kan også blive frygteligt misvedligeholdt hvis man ikke har fokus på dem.
Der er groft sagt fire forskellige typer af trægulve: Ubehandlet trægulv, ludbehandlet trægulv, olieret trægulv og lakeret trægulv. De har alle forskellige behov til korrekt vedligehold, men det er nemt nok at gå til, så længe man forstår hvordan træet holder sig bedst.
Generelt for trægulve gælder det at man ikke må bruge for meget vand i sin rengøring, da vandet risikerer at udtørre træet. Efter endt rengøring er det ligeledes vigtigt at man tørrer alt vandet væk, f.eks. med en tør klud, da overskydende vand kan give grimme mærker i gulvet.
Når man vasker sit ubehandlede trægulv, er det vigtigt at overveje om gulvet ser tørt eller fedtet ud. Med ubehandlet træ er det nemlig en fin balance, at ramme den naturlige mætning. Hvis træet er tørt, kan man tilføre fedt ved at vaske det med en opløsning af sæbespåner i vand (1:5), og hvis træet er blevet fedtet, kan man vaske det med universalrengøring for at fjerne det overskydende fedtstof – Her skal man dog være varsom med ikke at affedte gulvet for meget.
Hos RengøringsAgenterne vasker vi ubehandlede trægulve med en plejende natursæbe der indeholder plejeolie, designet til give trægulvet ekstra beskyttelse. Fordi ubehandlet træ er helt åbent, og suger en del farve og skidt, anbefaler vi desuden at trægulvet renses op og får en efterfølgende olie-behandling, tre gange om året for at holde det pænt.
Ludbehandlet træ har ligesom ubehandlet træ brug for ekstra pleje, da ludbehandlingen er særlig hård imod træet. Vi anbefaler derfor at det vaskes med en mild sæbe, der har en lav PH-værdi –Helst, enten en natursæbe med en gylden farve, eller en hvidpigmenteret plejesæbe, der kan tilføre træet de naturlige olier, det har brug for, til at holde sig sundt og flot.
Olie giver god beskyttelse til trægulve, ved at trænge ind i træets pore og mætte dem. Det gør, at træet ikke optager udefrakommende skidt, så længe det er rigeligt mættet med olie. Det er altså alfa og omega at holde træet mættet med olie, og derfor er det vigtigt ikke at rengøre det med universalrengøring og andet der opløser og trækker olien ud af træet! Sæbespåner dur heller ikke, da sæbespånerne går ind og lukker træets porre, hvilket også får træet til at udtørre og revne.
Det oliebehandlede trægulv vedligeholdes bedst, ved at vaske det med en dertil egnet oliesæbe – og så skal det olieres – to til tre gange om året, så det får rigeligt med frisk olie til træets porre.
Ved lakeringen af trægulvet har gulvet fået en hård og beskyttende belægning, der minder lidt om andre hårde gulvtyper. Det skal rengøres uden nogen form for pleje, og gerne med universalrengøring. Det vigtige er at man ikke bruger syreholdige rengøringsmidler, der kan gå igennem lakken, og at man husker at genetablere belægningen ved at give gulvet en ny lakbehandling én gang om året. – Hvis der kommer dybe ridser i lakken, er ligeledes vigtigt at få lappet lakeringen igen.
De hårde gulv-typer inkluderer bl.a. beton, kompaktlaminat, vinyl og epoxygulve, og fælles for dem er at de er lidt mere ligetil end de bløde gulve. De er nemlig så hårde at skidt har sværere ved at sætte sig, og de behøver typisk meget lidt eller ingen pleje. Vi anbefaler at man i den almindelige rengøring vasker disse gulvtyper med universalrengøring eller sanisal og aldrig plejesæbe eller sæbespåner, da olien i sæben vil lægge sig på overfladen og gøre gulvet fedtet.
Stengulve som f.eks. klinker eller natursten, har lidt de samme egenskaber som hårde gulve, men skal alligevel nogle gange modtage pleje, afhængigt af hvad det er for en sten belægning. Det er altid vigtigt at man følger den pleje-vejledning der hører til éns stentype –så vil gulvet holde sig pænt i mange år. Typisk skal natursten af og til have en ordentlig opskuring og en behandling med sten-primer, for at stenen ikke suger skidt og misfarvninger til sig, men hvor ofte dette gøres afhænger af stenes hårdhed.
Når stenen skal behandles, foretager man en grundig opskuring med grundrens, og efterfølgende neutraliseres med vand, så man er sikker på at der ikke er mere grundrens tilbage i overfladen. Det er vigtigt at stenen er 100 procent tør, før man påfører sten-primer eller f.eks. …… og det betyder ofte at det skal stå til natten over.
Til sidst, kommer man sin behandling på. Man må ikke vaske gulvet lige efter behandlingen, da det skal have tid til at synke ind i stenen –Dette kan vare i op til 2 døgn efter behandling, afhængigt af hvilken type stengulv man har.
Terrazzogulve er populære for deres holdbarhed og unikke udtryk. Terrazzo består af beton med små sten der er blevet slebet, og skal behandles lidt ligesom sten og beton. Det har nemlig også godt af en regelmæssig opskruning og efterfølgende behandling med sten-primer, men intervallet afhænger typisk af Terrazzoens farve: Hvid terrazzo har bedst af at få behandlingen med 1 til 2 års mellemrum –imens grå eller mørk terrazzo, kun behøver det ca. hvert 4 år, da den farvede overflade ikke tager lige så meget imod misfarvninger. Terrazzo kan desuden ikke tåle stærkt syreholdige rengøringsmidler, og skal derfor afkalkes løbende med en mild afkalker for ikke at gøre skade på gulvets overflade.
Vi er blevet meget bedre til at passe på vores beboelsesejendomme. Trapper og gulvbelægninger kan holde længere, og det bør de også! Men det er vigtigt, altid at tage rengøring med i sine overvejelser om ejendommens vedligehold – For gulvenes og trappernes holdbarhed afhænger af, at de altid bliver holdt rene, og en fast aftale med trappevask er ikke altid nok.
Rengøringen man køber sig til, er ikke hvad den plejede at være. Intens konkurrence imellem landets rengøringsfirmaer, har gjort det nødvendigt at effektivisere og standardisere den regelmæssige trappevask. Det betyder, at den rengøring man betaler for, og dermed, den tid der er sat af til opgaven, normalvis svarer til en standard forventelig tilføring af skidt på trapper og gulv –Desværre er den almindelige rengøring ikke altid nok, til at holde ejendommens trapper rene. Det kan være, at der har været håndværkere i opgangen, eller at man har været nødsaget til at skift leverandør. Resultatet er, at den regelmæssige rengøring ikke længere er tilstrækkelig.
Men hvad gør man så, hvis trapperne er blevet virkelig beskidte? –Der er kun én løsning: Gulvet har brug for en hovedrengøring med op-skuring, så det kan blive helt rent igen! Det koster ekstra, men til gengæld styrker du gulvets holdbarhed, og sikrer dig at dit gulv holder sig rent og pænt fremover –Det er altså en rigtig god idé, at planlægge hovedrengøring af ejendommens fællesarealer, ind i foreningens budget til vedligehold. Især hvis man får en ny rengøringsleverandør, og trapperne allerede er nået at blive ekstra beskidte.
Den velholdte ejendom sikres gennem godt vedligehold, men dette kommer først og fremmes gennem et godt forhold imellem boligforeningen og jeres leverandør af ejendomsservice. Den løbende og ærlige dialog der kommer af sådan et forhold, er afgørende for at små problemer på ejendommen bliver formidlet videre og udbedret, inden de udvikler sig til store problemer. Derfor er vores bedste råd til din forening, at I finder jer en leverandør som I har en god kontakt med, så I ved at der bliver taget ordentlig hånd om foreningens ejendom.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Rengøringsagenterne
Fuglebækvej 3 D, st.
2770 Kastrup
Du er altid velkommen til at skrive til os for et uforpligtende tilbud eller spørgsmål.
Du er altid velkommen til at skrive til os for et uforpligtende tilbud eller spørgsmål.
Ups! We kunne ikke finde din formular.