Her i RengøringsAgenterne har vi igennem mange år fjernet graffiti for både private kunder, virksomheder og utallige boligforeninger. Vi er derfor ikke bange for at sige, at vi er specialister, når det kommer til rensning af graffiti.
I dette blogindlæg vil vi dele ud af vores erfaringer og svare på spørgsmålet: ”Hvordan fjerner man graffiti?”
DEN PROFESSIONELLE LØSNING
Det ærlige svar på, hvordan du fjerner graffiti, er følgende: Søg professionel hjælp.
Det lyder måske ikke som det bedste svar, men det er sandt. Hvis du ikke har det rigtige udstyr, de rigtige rengøringsmidler og den rigtige erfaring, så gør du ofte bare problemet værre. Vi er flere gange blevet ringet op af kunder, der kontaktede os, efter de selv havde forsøgt at fjerne et stykke graffiti – og det er altid en større udfordring, end hvis kunden havde kontaktet os først. I værste tilfælde har vi oplevet, at graffitien var brændt helt fast til facaden, og at den derfor var næsten umulig at vaske af.
Derfor vil vi altid opfordre dig til at få det gjort af professionelle. I RengøringsAgenterne har vi et professionelt team der til dagligt arbejder med graffitirens, som altid står til rådighed for dig – men hvis du er opsat på selv at gøre det, så giver vi dig her et par tips til, hvad du skal og ikke skal gøre.
SÅDAN FJERNER DU GRAFFITI
Vores første råd er: få det gjort så hurtigt som muligt. Jo længere tid graffitien får lov til at sidde, jo sværere bliver den at fjerne helt. Derfor gælder det om, at få den vasket væk så hurtigt som muligt, da det både bliver nemmere og bedre for facaden.
Samtidig bør man så vidt muligt sørge for, at graffitien ikke står i direkte sollys. Det kan være svært at styre, hvis der f.eks. er tale om graffiti på siden af en bygning, som man jo ikke bare lige kan flytte, men hvis det drejer sig om en bil, varevogn eller andet, bør man få graffitien ind i skyggen.
Som privat kan du købe færdiglavet graffitifjerner – dog er det vigtigt, at du køber den rigtige type graffitifjerner, som passer til den overflade, du skal have renset. Typisk findes der to overordnede typer:
- En stærk graffitifjerner til meget porøse overflader, såsom beton, mursten og lignende
- En mild graffitifjerner til følsomme overflader, såsom lakerede eller malede overflader
Når du har valgt det rigtige middel, kan du begynde at vaske graffitien af. Det gør du ved at påføre din graffitifjerner, lade den sidde lidt og så vaske den af. Vi anbefaler at du brugere massere, massere af varmt vand, hellere for meget end for lidt. Det allerbedste ville være, hvis du fik fat i en højtryksrenser, som du kan spule overfladen med – men det er de færreste, der har adgang til sådan et stykke udstyr.
I stedet kan du vælge at skylle efter med massere af vand, og bruge en melamin svamp til at rense efter. Melamin svampe ridser ikke overfladen i lige så høj grad som andre metoder, og neutraliserer også. Men du skal regne med, at du uanset hvad kommer til at slide på facaden i et vist omfang.
Herefter gentager du processen, indtil graffitien er væk: Graffitifjerner -> Massere af vamt vand -> Graffitifjerner etc. Hvis der er tale om et stort stykke graffiti, kan det være et tidskrævende og hårdt arbejde, specielt hvis du ikke har det rigtige udstyr.
SÅDAN FJERNER DU IKKE GRAFFITI
Et af de vigtigste råd, vi kan give dig, er, at du skal glemme alt om gamle husmorråd – de fungerer simpelthen ikke, når man fjerner graffiti og gør som sagt ofte situationen værre. Her er et par midler og kemikalier, som vi hører diskuteret, som vi vil typisk vil fraråde:
- Acetone. Selvom acetone i nogle tilfælde kan fjerne mindre stykker graffiti fra primært lakerede overflader, kræver mere porøse overflader så meget acetone, at det ikke giver mening. Desuden er acetone er kemikalie, som kan være hårdt for både huden og lungerne, hvis man ikke beskytter sig, og derfor bør man hellere undgå det.
- Rensebenzin. Dette fungerer simpelthen ikke til at fjerne graffiti. Hos en del af vores kunder, hvor graffitien havde brændt sig helt fast til facaden, skyldtes det, at de havde forsøgt sig med rensebenzin først. Det kan gå gruelig galt, så vi anbefaler, at man bare undgår det.
- Brun sæbe. Mange kender nok dette husråd fra andre former for rengøring, som f.eks. rengøring af køkkenovnen – kom brun sæbe på overfladen, dæk det til med plastfilt og lad det sidde i et stykke tid. Du skal dog være opmærksom på, at dette kan være meget skadeligt overfladen, da brun sæbe har en utrolig høj PH-værdi, og derfor går ind og ”æder” af overfladen.
- Slib eller mal over graffitien. At slibe eller male hen over graffitien fungerer til nøds som en lappeløsning, men vi vil absolut ikke anbefale det. Når du sliber graffitien væk, sliber du jo også en del af overfladen af – og hvis du bliver ramt af graffiti samme sted, er du nødt til at slibe endnu mere af overfladen af. Og hvis du maler over det, så har du jo ikke fjernet graffitien – den er der stadig og kan gå hen og blive et problem senere.
Som du nok kan se, så er der mange klassiske husråd til, hvordan man fjerner graffiti, men de holder simpelthen ikke i længden. Den bedste måde vil altid være et professionelt rensemiddel, massere af vand – og det rigtige udstyr.
LAD OS FJERNE GRAFFITI FOR DIG
Hvis det hele lyder for besværligt, eller du hverken har tiden eller det rigtige udstyr, så er det meget nemmere at lade os gøre arbejdet for dig. Vi arbejder hurtigt, når du kontakter os, og kan som regel have fjernet graffiti for dig i løbet af 24 timer.
Vi tilbyder også voksbehandling og coating, hvis du vil være på forkant og beskytte dine facader mod mere graffiti.