Foråret er kommet; vejret bliver langsomt mildere og solen varmer mere, dag for dag – Man får lyst til at haven står helt skarpt og flot, og der er ofte masser at tage fat på – især, hvis haven har fået lov til at passe sig selv i løbet af vinteren – Men hvordan er det nu med græsplænen? Hvornår slår man græsset første gang?  Og hvornår gøder man sin have?

Hos RengøringsAgenterne udfører vi ejendomsservice på over 200 ejendomme i København og Amager – Vi har derfor masser af erfaring med at pleje og vedligeholde haver og græsplæner. Her giver vi en kort guide til, hvordan de fleste kan komme i gang, med at holde deres græsplæne sund og flot.

Græsset i græsplænen begynder så småt at slå rødder, når jordens gennemsnitstemperatur overstiger 0 grader. Dette sker gerne i løbet af marts eller april, men jorden skal helst være endnu varmere før man tager hul på arbejdet med græsplænen – Græsset begynder nemlig først at vokse når jordens temperatur kommer over 7 grader, og dette kan tage noget tid når der er nattefrost og koldt vejr ind imellem – Faktisk, skal man ofte helt hen i slutningen af april, før græsset begynder at gro.

 

Man kan gøre meget for at optimere sin græsplæne – Hvis man er en rigtig plæne-entusiast, vil man måske vertikalskære græsplænen, for at komme mos til livs – eller bruge en plæne-lufter for at sætte skub i væksten. Dette er dog lige lovlig meget arbejde for de fleste mennesker, og heldigvis kan man også komme langt med gødning, eftersåning og et kendskab til hvordan græsset skal slås for at plænen for de bedste vækst-forudsætninger.

 

Gødning af græsplænen

Når jordens temperatur sniger sig op 7 grader og græsset endelig begynder at gro, kan man med fordel gøde sin græsplæne – Det sætter gang i væksten og hvis plænen er plaget af mos, kan man vælge en gødning der samtidig bekæmper mosset i græsplænen.

Men det er ikke kun jordens temperatur der afgør hvornår man kan gøde; Hvis man er i en tør periode, uden udsigter til regn, bør man vente med at gøde. Det skyldes at gødningen helst skal bruge regnvand for at trænge ned i græsplænen, hvor græssets rødder kan få gavn af det – Det er ligeledes bedst at efterså sin græsplæne, når der er udsigt til regn, så græsfrøene får mulighed for at gro.

 

Hvornår slår man græsset?

Selvom man nemt kan være fristet til at gå i gang med at slå græsset før – er det bedst at vente, til græsset begynder at gro, ved en jordtemperatur på 7 grader. Her er det vigtigt at man husker en af de vigtigste principper i ved klipning af græs: Klip max en tredjedel af græsset længde ad gangen. Græsset har ikke godt af at få klippet for meget af, på én gang. Man risikerer faktisk at slå græsset ihjel hvis man klipper for meget af, så hvis græsset er nået at blive langt siden sidste klipning, er det bedst at klippe græsplænen til éns foretrukne længde, over et par gange. I det hele taget har græsplænen det bedst, hvis man slår den regelmæssigt i vækstsæsonen – så gerne to gang om ugen, når græsset vokser mest.

Hvilken længde græsplænen skal have, er op til én selv, og kan afhænge af typen af græs og forholdene på græsplænen, men vi anbefaler at holde en højde på 3 – 4 cm for den mest optimale vækst.

 

Vanding af græsplænen

I Danmark er vi velsignet med et mildt og varieret klima, med en regnmængde, der ofte gør vanding af græsplænen helt overflødigt. Dette skyldes at græs har godt af vand i sjældne men rigelige mængder – Så hvis vejret er godt og græsplænen ikke er helt udtørret, kan du roligt overlade din græsplæne til vejrguderne. Græs kan generelt også tåle at tørre lidt ud – Når det endelig får regn, skulle det gerne blive grønt og frodigt igen. Hvis du alligevel får brug for vande plænen er det samme råd der gælder: Vand plænen sjældent og rigeligt. Vores anbefalede mængde er mellem 20 og 30 liter pr. m2. Det svarer til mellem 20 og 30 mm regn.

 

Skal vi slå dit græs?

Det kan være en hel videnskab at skabe den flottest mulige græsplæne, men det behøver ikke at være en videnskab, at holde en dejlig grøn og sund græsplæne, der passer til dit behov – Hvis du alligevel foretrækker, at der er nogen der klarer arbejdet med græsplænen for dig, så står RengøringsAgenterne altid til rådighed.

Hvis du bor til leje, eller ejer en lejlighed i en forening, er det oplagt at hyre en ejendomsservice leverandør til at passe ejendommens grønne arealer – RengøringsAgenterne tilbyder ejendomsservice til ejerforeninger og erhvervsejendomme i København og på Amager. Vi passer jeres ejendom med alt hvad det indebærer af viceværtservice, vedligehold og rengøring. Skriv og få et uforpligtigende tilbud